Medikal Sağlık

Covid ile ilişkilendirilen semptomlar

Beyin sisliği, yorgunluk, kalp çarpıntıları, çaba sonrası kötüleşme ve baş dönmesi, yetişkinlerde uzun süreli Covid ile ilişkilendirilen semptomlardan sadece birkaçıdır. Bunlar, Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün “RECOVER” girişiminin bir parçası olarak tanımlanan..

Covid ile ilişkilendirilen semptomlar

Beyin sisliği, yorgunluk, kalp çarpıntıları, çaba sonrası kötüleşme ve baş dönmesi, yetişkinlerde uzun süreli Covid ile ilişkilendirilen semptomlardan sadece birkaçıdır.

Bunlar, Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün “RECOVER” girişiminin bir parçası olarak tanımlanan ve bir kişinin uzun süreli Covid’e sahip olması için güvenilir bir şekilde kullanılabilecek 12 semptom arasında yer alıyor.

Gerisi, sindirim sıkıntısı, kronik öksürük, susuzluk, göğüs ağrısı, anormal hareket, cinsel istekte veya kapasitede değişiklik ve koku ile tat değişikliği veya kaybıdır.

Bu semptomlardan belirli bir sayıda deneyimlediyseniz (uzun Covid’e özgü olup olmadıklarına göre ağırlıklandırılır), o zaman Amerika Birleşik Devletleri’nde bu durumu yaşamış veya hala yaşayan 23 milyon kişiden biri olabilirsiniz.

Pandeminin erken günlerinden itibaren, SARS-CoV-2’yi (Covid-19’a neden olan koronavirüs) yakalayan bazı insanların tamamen iyileşmediği hızla ortaya çıktı. İlk enfeksiyonlarından haftalar, aylar ve bazı durumlarda yıllar sonra bile sıklıkla engelleyici semptomlar yaşamaya devam ettiler.

Doktorlar, araştırmacılar ve sağlık otoriteleri başlangıçta şüpheciydi – ve sonra çözümsüz kaldı. Uzun Covid’i tanımlamak ve ölçmek, bunun bir nedenini veya mekanizmasını bulmak ve insanları bunu geliştirme riski açısından daha yüksek kılan faktörleri belirlemek konusunda zorlandılar.

Pandeminin erken günlerinden bu yana birçok mesafe alınmış olmasına rağmen, hala birçok soru var, bunlar arasında ilk etapta nasıl önlenmesi gerektiği (İPUCU: Covid’e karşı aşı olmak, enfekte olsanız bile riskinizi azaltıyor gibi görünüyor) ve semptomlar ortaya çıktığında nasıl en iyi şekilde tedavi edileceği gibi.

2022 Ulusal Sağlık İstatistikleri Merkezi’nin bir anketine göre, neredeyse %7’si yetişkin ve %1’i çocuk olan Amerikalıların, Covid’e sahip olduklarını bildirmelerine rağmen uzun süreli Covid ile baş etmekte zorlandığı tahmin ediliyor.

Uzun Covid vakalarının 2022’den bu yana azaldığı ve birçok insanın farklı derecelerde iyileştiği bir gerçek olsa da, insanlar hala bu hastalıkla teşhis edilmeye devam ediyor ve semptomlarla mücadele ediyor.

Birçok hastanın rapor ettiği en zorlayıcı semptomlardan biri beyin sisliği olarak, New York City’deki Mount Sinai Sağlık Sistemi’nde Rehabilitasyon İnovasyon Direktörü ve bir nörolog olan David Putrino’ya göre.

Putrino, “Akut bir Covid enfeksiyonu sırasında beyinde neler olduğu konusunda çok daha fazla şey öğrenmeye başlıyoruz,” dedi. Bu yorumları, 2022 yılında Nature dergisinde yayımlanan bir çalışmada, Birleşik Krallık’taki araştırmacıların, Covid enfeksiyonu sonrasında beyin boyutlarında ve bilişsel fonksiyonlarda “endişe verici değişiklikler” bulduğunu söyledi. “Beyinleri değişmişti,” diye ekledi Putrino.

“‘Post-exertional malaise’ demiyorlardı. Kimse post-eksertional malaise’in ne olduğunu bilmiyordu, ama şöyle derlerdi: ‘Market alışverişine gittim ve sonra çöktüm,'” dedi Putrino.

“‘Çökme’, sıkça kullanılan büyük bir kelimediydi. ‘Aşağı indim. Market alışverişi teslim edildi. Onları apartmanıma taşımak beni çöktürdü ve iki gün boyunca yataktan kalkamadım.'”

Putrino, uzun Covid’in geniş semptomlarının, mikro pıhtılar gibi bir veya daha fazla temel faktörden kaynaklanabileceğini söyledi. Bu faktörler arasında küçük kan damarlarını tıkayan mikro pıhtılar ve buna bağlı bilişsel sorunlara neden olan faktörler; devam eden viral partiküllerin dolaşıma devam etmesi ve bağışıklık sistemimizi harekete geçirmesi; ve vagus sinirinin iltihaplanması, disotonomiye neden olabilir ve POTS veya postural ortostatik taşikardi sendromu olarak ortaya çıkabilir.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL