Dünya Magazin Medikal Sağlık

Medikal Fitness Nedir?

Medikal fitness, bireyin sağlığını ve yaşam kalitesini en üst düzeye çıkarmak amacıyla tasarlanmış kişiselleştirilmiş profesyonel bir egzersiz modelidir. Herhangi bir koşula bakılmaksızın, doğru egzersiz ve beslenme yöntemleriyle herkes yaşam tarzını..

Medikal fitness, bireyin sağlığını ve yaşam kalitesini en üst düzeye çıkarmak amacıyla tasarlanmış kişiselleştirilmiş profesyonel bir egzersiz modelidir. Herhangi bir koşula bakılmaksızın, doğru egzersiz ve beslenme yöntemleriyle herkes yaşam tarzını aktif bir şekilde yönetebilir ve olası sağlık sorunlarını en aza indirebilir.

Hastalıkların tedavisi, hastalıkların önlenmesi ve bütünsel refahın sağlanmasında etkin bir rol oynayan medikal fitness programları, elde edilen sağlıklı durumun devamlılığı için büyük önem taşır. Tipik spor salonları veya kulüplerin aksine, medikal fitness merkezlerinde fizyoterapistler daha etkin bir rol oynamaktadır. Biz, Manuel Terapi Ankara olarak, bu alanda uzmanlaşmış fizyoterapistlerimizle güvenilir bir medikal fitness deneyimi sunmaktayız.

Medikal fitnessın sağladığı faydalar arasında hastalıkların iyileşmesine yardımcı olma, hastalıkların önlenmesi, enerji seviyelerini artırma, sağlıklı hissetme, kilo kontrolü sağlama ve yaşlanmayı geciktirme bulunmaktadır.

Medikal fitness uygulayan merkezlerde dikkat edilmesi gereken hususlar arasında, terapistlerin danışanların kronik hastalık risk faktörlerini yönetmelerine yardımcı olmaya özellikle dikkat etmeleri yer almaktadır. Bu merkezler genellikle uygun teknikler konusunda eğitilmiş personel tarafından öğretilen, belirli kronik durumlar için özel olarak tasarlanmış programlar sunar.

Medikal fitness, standart fitness programlarından farklıdır çünkü kişiye özel uygulamalar ve egzersiz reçeteleri vermek için teknoloji doğru şekilde kullanılır. Kapsamlı bir fiziksel değerlendirme sonrasında, kardiyovasküler düzeyi geliştirebilecek ve aynı zamanda güç ekipmanlarını kullanabilecek kişiye özel bir egzersiz reçetesi oluşturulur.

Değişen sağlık ortamı, sağlığın teşvik edilmesi, kronik hastalıkların önlenmesi gibi konulara verilen önemle birlikte medikal fitness uygulayan merkezler giderek daha yaygın hale gelmektedir. Medikal fitness’ın odak noktası, büyük kaslara odaklanmak veya kasın boyutunu artırmak değil, vücudu güçlü “core” kasları ile stabilize etmek, performansı artırmak ve yaralanma riskini azaltmaktır.

Medikal Fitness; rehabilitasyon kökenli bir yaklaşım olup, bireylerin spora özgü hareketlerini veya günlük aktivitelerinde ihtiyaç duydukları hareket türlerini etkili ve güvenli bir şekilde sağlamayı amaçlayan kişiselleştirilmiş bir egzersiz modelidir.

2000’li yılların başlarında popüler olan fonksiyonel eğitim ve Medikal Fitness yaklaşımı, multidisipliner çalışmaların bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Nörolog ve fizyoterapist Dr. Vladimir Janda, bu çalışmalarda öncü bir rol oynamış ve Dr. Janda’nın çalışmaları diğer fizyoterapistler tarafından ABD’ye taşınmıştır. Spor Fizyoterapisti Dr. Micheal Clark tarafından 2000 yılında, National Academy of Sports Medicine (NASM) personal trainer sertifikasyon okulu aracılığıyla medikal fitness adı altında, fizyoterapistlerin öncülüğünde koruyucu ve düzeltici egzersizler olarak uygulanmaya başlamıştır.

Medikal Fitness, yaş ve performans düzeyine bakılmaksızın herkes için uygun ve kaliteli fonksiyonel antrenmana odaklanır. Fonksiyonel antrenman, her yaş grubundan bireylerin günlük yaşam aktiviteleri ve ihtiyaçlarına uygun olarak büyük kas gruplarını aynı anda çalıştıran kompleks hareket formlarından oluşur.

Medikal Fitness’ta odak, büyük kaslara odaklanmak veya kasın enine kesitini büyütmek değil, vücudu güçlü “core” kasları ile stabilize etmek, performansı artırmak ve yaralanma riskini azaltmak üzerinedir.

Egzersiz ile Gelen Sağlık!

Sağlık sorunlarıyla birlikte hareketsizlik, kişinin var olan fiziksel kapasitesini azaltarak sağlığını olumsuz yönde etkiler. Tansiyon, solunum, kalp damar rahatsızlıkları, diyabet ve obezite gibi durumlarda fiziksel aktivite bu durumların önüne geçilmesinde önemli bir rol oynar. Ayrıca, fiziksel aktivite yetersizliği, bu rahatsızlıkların oluşumunda “primer” nedenler arasında yer alır. Medikal Fitness, egzersiz yaparken kişinin fiziksel ve metabolik problemlerden korunmasını sağlayarak daha sağlıklı hale gelmeyi hedefler.

Yaralanma ve/veya ameliyat sonrası düzeltici uygulamalar ve egzersiz planlamalarıyla fiziksel aktivite kabiliyeti belli bir seviyeye getirilen birey, vücudunu korumak ve spora adapte edebilmek amacıyla Medikal Fitness programına alınır. Yaralanma riski olan bireyler, Medikal Fitness ile fiziksel aktivite düzeylerini artırırken aynı zamanda yaralanma risklerini en aza indirir.

Medikal Fitness’ın Faydaları:

  • Genel sağlık üzerine olumlu etkiler: Genel sağlığı ve dış görünümü iyileştirir, cilt tonunu dengeler, daha iyi hissettirir.
  • Mental sağlık üzerine olumlu etkiler: Entelektüel kapasiteyi arttırır, anksiyete seviyesini azaltır, stresle başa çıkma yeteneğini güçlendirir, depresyonu azaltır, migren ağrılarını rahatlatmaya yardımcı olur.
  • Fonksiyonel kapasite üzerine olumlu etkiler: Enerji seviyesini artırır, kas kuvveti ve dayanıklılığı sağlar, denge, koordinasyon ve esnekliği geliştirir, yaralanma riskini azaltır, postürü düzeltir.
  • 11: İhtiyaca göre kilo almayı veya kilo vermeyi kolaylaştırır, obezite riskini azaltır.
  • Rahatsızlıkların önlenmesi üzerine olumlu etkiler: Bağışıklık sistemini güçlendirir, kan şekerini kontrol altında tutar, HDL (iyi) kolesterolü artırarak LDL (kötü) kolesterolü azaltır, akciğer ve dolaşım sistemini güçlendirir, kanser gibi rahatsızlıklara karşı direnci artırır.
  • Ağrı kontrolü üzerine olumlu etkiler: Kalıcı ve etkili bir şekilde ağrılardan kurtulmaya yardımcı olur.
  • Yaşlanma üzerine olumlu etkiler: Yaşlanmayı geciktirir, yaşamınıza aktif yıllar ekler, bağımsız bir yaşam tarzını koruma konusunda yardımcı olur.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL